Badania ziemniaków. Rolnicy mogą skorzystać z bonifikaty
fot. GIORiN
Jedną z kluczowych chorób wpływających# na obniżenie plonów ziemniaków jest bakterioza pierścieniowa ziemniaka, wywoływana przez bakterię Clavibacter sepedonicus. Diagnostyka tej bakterii w próbkach bulw ziemniaków pobranych przez inspektorów PIORiN jest skomplikowanym procesem, wymagającym zastosowania zaawansowanych metod laboratoryjnych.
Laboratoria muszą potwierdzić obecność bakterii poprzez szereg testów. Wśród nich znajdują się test immunofluorescencji pośredniej, który pozwala na identyfikację bakterii na podstawie kształtu i siły fluorescencji, oraz testy molekularne PCR/RLFP i real-time PCR, które wykrywają specyficzne fragmenty DNA bakterii. Dodatkowo, stosuje się metody hodowlane na selektywnych podłożach zawierających antybiotyki, które umożliwiają izolację czystych kultur bakterii z ekstraktu ziemniaka. Weryfikacja szkodliwości bakterii odbywa się także poprzez testy biologiczne i patogeniczności, które sprawdzają, czy bakteria jest w stanie wywołać chorobę u roślin wskaźnikowych, co potwierdza jej szkodliwość dla ziemniaków.
W ostatnich latach wprowadzenie badań molekularnych skróciło okres oczekiwania na wynik pozytywny badania próbek, w których stwierdzono Clavibacter sepedonicus. W przypadku niektórych próbek podejrzanych o porażenie bakterią, gdzie niezbędne jest zastosowanie tzw. długiej procedury, konieczne jest wykonanie od 10 do 12 testów, a sam proces badawczy może trwać nawet do 12 tygodni.
Badania laboratoryjne są wykonywane przez laboratoria PIORiN, które stosują międzynarodowo uznane metody badawcze i posiadają akredytację Polskiego Centrum Akredytacji. Sprawozdania z badań wydawane przez takie laboratoria są uznawane w Unii Europejskiej i świadczą o wysokiej jakości i zaufaniu do wyników badań laboratoryjnych.
Dzięki rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 6 lutego 2025 r., rolnikom przysługuje 90% obniżka kosztów z tytułu pobrania prób i przeprowadzania badań bulw ziemniaka, przeznaczonych do sadzenia innych niż sadzeniaki, pod kątem porażenia utajonego przez bakterie: Clavibacter sepedonicus (bakterioza pierścieniowa ziemniaka) i Ralstonia solanacearum (śluzak).
O pomoc może ubiegać się podmiot, który:
• posiada status mikro-, małego lub średniego przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów załącznika I do rozporządzenia Komisji (UE) 2022/2472 oraz
• złożył stosowne oświadczenie w ww. zakresie.
Wielkość partii bulw ziemniaka, poddanych próbobraniu i badaniom, łącznie w danym roku nie może być większa niż:
• 25 ton – w przypadku podmiotu profesjonalnego (zarejestrowanego w urzędowym rejestrze podmiotów profesjonalnych),
• 3,75 tony – w przypadku podmiotu nieprofesjonalnego.
Zawarte w rozporządzeniu rozwiązanie traktowane jest jako pomoc publiczna w rolnictwie, które jest zgłaszane przez PIORIN w Systemie Rejestracji Pomocy Publicznej.
Więcej informacji można uzyskać tutaj oraz kontaktując się z właściwym Wojewódzkim Inspektoratem.
Źródło: Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Galeria
Czytaj również
Dodaj komentarz
Dzień Świętego Marcina. Tradycje z różnych stron Europy
11 listopada w wielu krajach Europy obchodzi się# Dzień Świętego Marcina – patrona m.in. żołnierzy, podróżników, dzieci i ubogich. Święty Marcin z Tours, urodzony na terenach dzisiejszych Węgier, zasłynął z dobroci i pomocy potrzebującym.
(czytaj więcej)Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości
Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.
(czytaj więcej)Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski
Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
(czytaj więcej)Dzisiaj 11 listopada. Narodowe Święto Niepodległości
107 lat temu urzeczywistniły się marzenia# narodu polskiego o długo wyczekiwanej wolności po tym, gdy wskutek rozbiorów pod koniec XVIII w. Rzeczpospolita zniknęła z mapy Europy. Odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 r. po 123 latach zaborów było wynikiem nie tylko sprzyjających okoliczności dziejowych, ale także ofiary krwi, poświęcenia i pracy wielu pokoleń Polaków. O Niepodległą walczyli w wojnach napoleońskich, zrywach narodowowyzwoleńczych i I wojnie światowej, jak również podejmowali codzienny trud zachowania polskiej tożsamości na terenach pod panowaniem zaborców i na emigracji.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!