Dziś mamy 28 marca 2024, czwartek, imieniny obchodzą:
11 października 2021

Finał wojewódzki XXXI Olimpiady wiedzy rolniczej. Wyłoniono zwycięzców

fot. K-P ODR w Minikowie

fot. K-P ODR w Minikowie

Zakończył się finał wojewódzki XXXI Olimpiady Wiedzy Rolniczej. Impreza odbyła się w# Centrum Transferu Wiedzy i Innowacji im. Leona Janty-Połczyńskiego w Minikowie. Poznaliśmy już zwycięzców.

Olimpiada została przeznaczona dla rolników w wieku od 18 do 40 lat. W olimpiadzie wzięli udział właściciele gospodarstw rolnych oraz osoby gospodarujące z rodzicami, posiadający grunty rolne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Wystartowali też rolnicy prowadzący własną, dodatkową działalność w ramach gospodarstwa.

Zawodnicy walczyli ze sobą w dwóch częściach. Pierwsza była testem pisemnym, który wyłonił pięciu najlepszych uczestników. W drugiej fazie konkursu piątka finalistów wzięła udział w części ustnej. Wyłonionili zestaw ośmiu pytań na które mieli odpowiedziec. Do tego etapu zakwalifikowali się:

Michał Nowacki
Michał Skonieczny
Łukasz Jankowski
Przemysław Mendelewski
Wojciech Osowicki

Po części ustnej można było przedstawić końcowe wyniki:

1. Łukasz Jankowski
2. Michał Nowacki
3. Michał Skonieczny
4. Wojciech Osowicki
5. Przemysław Mendelewski

W przerwie pomiędzy etapami, swój wykład pt. "Czym jest i jakie Europejski Zielony Ład ma znaczenie dla rolnika" wygłosił Pan Ryszard Kamiński.

Materiał: Katarzyna Szczepaniak - KPODR Minikowo

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu. 

Oceń artykuł: 12 11

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie z# innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)