Gościli tancerze ziemi bydgoskiej
Fot. Krzysztof Zalewski
Ostatni weekend w Karolewie był inny jak wszystkie. Zespół Pieśni i Tańca Ziemi Bydgoskiej przebywał na zgrupowaniu, korzystając z gościnności Zespołu Szkół Agro-Ekonomicznych, który użyczył swoich pomieszczeń.
Powód? Zespół w tym roku obchodzi 60-lecie swego istnienia a także przygotowuje się do koncertu patriotycznego z okazji setnej rocznicy odzyskanie przez Polskę niepodległości. Duża grupa tancerzy, chóru potrzebowała także dużej przestrzeni do swoich zajęć. A zaczęło się tak, że prezes zespołu Elżbieta Kornaszewska-Rogacka już w sierpniu przedzwoniła w tej sprawie do swego dawnego studenta Waldemara Woźniaka, który obecnie pracuje jako nauczyciel wf-u w ZSA-E, a ten do dyrektora.
Dyrektor Stanisław Buś bez wahania wyraził zgodę na przyjazd i warsztaty. Przyjezdni byli bardzo zadowoleni z gościny. Smaczne posiłki, blisko internat, stołówka, sala gimnastyczna, która rok po remoncie spełniała wszystkie warunki dla 50 osobowego zespołu. Świeże powietrze, porządek i pobliski park dodawały uroku. W miejscowym muzeum pod kierownictwem Izabeli Cywińskiej-Łomżyńskiej ćwiczył chór. Napięty grafik zajęć nie dawał wytchnienia tancerzom i śpiewakom. Wszyscy w niedzielę zadowoleni z osiągniętego celu zjedli obiad, w czasie którego doszło do oficjalnych podziękowań. Z rąk Elżbiety Kornaszewskiej, Waldemar Woźniak odebrał płyty zespołu dla zaangażowanych w ten przyjazd. Pani prezes otrzymała za swoją pracowitość słoik miodu. Do zobaczenia za rok! Zespół Szkół w Karolewie chętnie współpracuje z lokalnym środowiskiem.
materiał: Waldemar Woźniak
Galeria
Czytaj również
Dodaj komentarz
Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły
Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki
Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!