Dziś mamy 23 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:
11 grudnia 2018
„Otwieramy się na świat. Nowoczesna edukacja w gminie Dobrcz”

Kręte drogi prowadzą do wiedzy

Fot. Powierzone

Fot. Powierzone

Wraz z rozpoczęciem października Anna Osak, nauczycielka matematyki, zaczęła prowadzić zajęcia# dla uczniów z klas szóstych w Szkole Podstawowej w Dobrczu.

Zajęcia prowadzone są w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-pomorskiego „Otwieramy się na świat. Nowoczesna edukacja w gminie Dobrcz”.

Jaki cel przyświeca pomysłodawcom projektu? Chodzi o to, aby dzieci nabyły wiedzę i umiejętności matematyczne poprzez naukę metodami eksperymentalnymi.

Będąc nieświadomą tych szczytnych założeń, odwiedziłam uczniów biorących udział w projekcie w czasie takich zajęć. Jakież było moje zdumienie, gdy zamiast dzieci pochylonych nad kalkulatorami, zobaczyłam grupkę uczniów obierających ziemniaki. Okazało się, że w ten sposób uczyły się one przekrojów figur przestrzennych. Oprócz wiedzy z zakresu geometrii dzieci doskonaliły również umiejętności z zakresu motoryki dużej i małej, co dla każdego rodzica i terapeuty jest z pewnością niezwykle istotne.

Innym razem z pewną nieśmiałością zajrzałam do sali lekcyjnej a tam… powstawały obrazki. Pomyślałam, że pomyliłam zajęcia i trafiłam na kółko plastyczne, ale w tłumie dziecięcych głów dostrzegłam tę, która należała do pani Ani. To znaczyło, że odbywały się tu zajęcia projektowe. Zadaniem dzieci było stworzenie rysunku na podanej przez nauczyciela cyfrze. Brzmi niewiarygodnie, ale to wspaniałe ćwiczenie na kreatywność i rozbudzenie wyobraźni. Na wzorze piątki, którą uwielbiają wszyscy uczniowie, powstał rower, jabłuszko, pająk, świnka, a nawet udało się stworzyć potwora.

Wydawało mi się, że nic mnie już chyba nie zaskoczy, aż tu nagle okazało się, iż kolejne zajęcia prowadzone są w stołówce. Tym razem uczniowie przywdziali fartuchy, wzięli wałki do rąk i wycinali figury płaskie z piernikowego ciasta, np. kwadraty, prostokąty, trójkąty czy koła. Efekt tej nauki to… ciasteczka. Ale na tym nie koniec. Z powstałych elementów dzieci skleiły za pomocą jadalnego spoiwa figury przestrzenne (dla laika – domki), które 21 grudnia ozdobią wigilijne stoły w ich klasach.

Cóż, przyjemnie było popatrzeć, że nauka może sprawiać komuś tyle przyjemności. I tylko taki żal pozostał w sercu, że za moich czasów… metody eksperymentatorskie nie były wdrażane.

Materiał: Iwona Nadolna

Oceń artykuł: 11 11

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)