Dziś mamy 16 kwietnia 2024, wtorek, imieniny obchodzą:
12 października 2021

Pracodawcy rozpoczęli planowanie organizacji pracy po pandemii

fot. pixabay.com

fot. pixabay.com

Pracownicy i pracodawcy wychodzą z pandemii z# rozbieżnymi oczekiwaniami: 35% pracodawców chce, by pracownicy w pełni wrócili do biura, podczas gdy 88% pracowników żąda elastycznego zatrudnienia – wynika z EY Work Reimagined Employer Survey 2021.

Pandemia zweryfikowała dotychczasowy sposób naszego funkcjonowania i wyostrzyła wyzwania stojące przed firmami we współczesnym świecie. W rzeczywistości która wyłania się z post-pandemicznego świata różnice pomiędzy pracodawcami i pracownikami pogłębiły się do poziomów nie spotykanych wcześniej. Chodzi o kluczowe kwestie takie jak elastyczność zatrudnienia, kultura pracy i efektywność. Są to potencjalne pola ryzyka dla pracodawców – wynika z badania EY Work Reimagined Employer Survey 2021.

84% pracodawców ankietowanych przez EY rozumie, że pracownicy potrzebują elastycznej pracy. Równolegle, 35% pracodawców chce by wszyscy pracownicy w ich firmie wrócili do biura wraz z końcem pandemii – wynika z badania EY Work Reimagined Employer Survey 2021. Dla porównania, 88% pracowników będzie się zdecydowanie domagać elastyczności w zakresie czasu i miejsca pracy - tak wynika z przeprowadzonego w pierwszej połowie roku badania EY 2021 Work Reimagined Employee Survey.

- Pracownicy dobitnie przekazali swoim pracodawcom, że oczekują elastyczności również wtedy, gdy wygasną pandemiczne ograniczenia. To rodzi ogromny dylemat wśród pracodawców, którzy z jednej strony muszą coraz mocniej walczyć o utrzymanie kluczowych pracowników, z drugiej – coraz wyraźniej widzą, że praca zdalna może powodować brak pełnej integracji zespołów, zwiększać rotację, ograniczać kreatywność. Napięcie pomiędzy oczekiwaniami pracowników a potrzebami pracodawców jest w niektórych branżach i firmach tak silne, że hamuje ich wzrost. To wymaga dużego wyczucia od menedżerów firm wracających do postcovidowej normalności – mówi Artur Miernik, Partner EY, Leader Praktyki Workforce Advisory w ramach People Advisory Services.

Napięcia na wielu poziomach

Różnice pomiędzy oczekiwaniami pracowników i pracodawców pojawiają się na wielu poziomach badanych przez EY. 51% pracodawców wskazało, że chce ograniczyć podróże służbowe w post-pandemicznej erze, podczas gdy 66% pracowników chce powrócić do dotychczasowego poziomu podróży służbowych.

Pracodawcy i pracownicy mają odmienne spostrzeżenia również w kwestii kultury pracy i produktywności. 72% ankietowanych pracodawców odpowiedziało, że kultura pracy poprawiła się od początku pandemii, ten wskaźnik wśród pracowników wynosi 48%. 82% pracodawców uważa, że produktywność można mierzyć niezależnie od miejsca pracy, wśród pracowników odsetek ten wynosi 67%.

Post-pandemiczne miejsce pracy

Z badania EY wynika, że jedynie 15% pracodawców podjęło zdecydowana działania, by zorganizować system pracy w post-pandemicznym świecie; 25% ogłosiło już takie plany pracownikom a kolejne 24% ma plan którego jeszcze nie ogłosiło. 17% pracodawców czeka z decyzjami odnośnie organizacji miejsca pracy po pandemii. Poziom zaawansowania prac w dużej mierze odzwierciedla etap walki z koronawirusem, na jakim znajduje się dany kraj.

Ryzyka na horyzoncie

Pracodawcy, którzy wzięli udział w badaniu, wskazali na szereg ryzyk stojących przed ich organizacją w związku z upowszechnieniem pracy zdalnej. 45% uważa, że jednym z głównych problemów będzie umożliwienie pracownikom pracy na równych zasadach w obliczu faktu, że część z nich musi pracować w miejscu pracy lub w ściśle określonych godzinach. Główną obawą 43% z nich jest utrzymanie kluczowych pracowników i utrzymanie elastycznych form zatrudnienia. 40% uważa, że praca hybrydowa stanowi ryzyko dla kultury organizacyjnej, kreatywności i współpracy. Pracodawcy chcą również zapewnić pracownikom bezpieczne miejsce pracy. 43% respondentów badania EY oczekuje, że pracownicy będą w pełni zaszczepieni zanim wrócą do biura.

O badaniu

Badanie 2021 EY Work Reimagined Employer Survey było przeprowadzone w lipcu i sierpniu 2021 r. na próbie 1,083 top menedżerów w firmach funkcjonujących w dziewięciu krajach i działających w 25 branżach zatrudniających od 500 do 15 tys. pracowników. Wyniki tego badania porównaliśmy z niedawnym badaniem EY Work Reimagined Employee Survey 2021, w ramach którego przebadaliśmy ponad 16 tys. pracowników z 16 krajów.

Materiał: InfoWire.pl

Oceń artykuł: 3 4

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)