Spotkali się, aby rozmawiać o dostępności urzędów wojewódzkich

Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki
Spotkanie poświęcone dostępności urzędów wojewódzkich dla# osób o szczególnych potrzebach zgromadziło specjalistów z całej Polski. Przedsięwzięciu patronowało Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej.
Aby dostępność zaczynała się od drugiego człowieka
Wiceminister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak otwierając forum i dziękując wojewodzie kujawsko-pomorskiemu za inicjatywę zorganizowania tego wydarzenia, podkreśliła, iż jest to bardzo ważne spotkanie. Forum odbyło się bowiem w dwa lata po tym jak obowiązują przepisy ustawy, zobowiązującej takie instytucje jak urzędy wojewódzkie do powołania koordynatorów ds. dostępności.
– To dobry moment, aby otworzyć dyskusję na temat doświadczeń związanych z tą jeszcze nową funkcją. Mam przekonanie, że dialog w gronie osób zajmujących się na co dzień dostępnością w podmiotach publicznych, może przynieść jedynie korzyści dla profesjonalizacji usług jakie te podmioty świadczą i ich uwrażliwienia na drugiego człowieka. Tak, aby dostępność zaczynała się od drugiego człowieka. Takie spotkanie to także działanie budujące współpracę, która jest niezbędna – mówiła Minister Jarosińska-Jedynak.
Nowa winda, pętle indukcyjne…
Wojewoda Mikołaj Bogdanowicz zwrócił uwagę na fakt, że forum odbywa się w wyjątkowym miejscu – bo w sali im. Bydgoskiego Marca 1981 r. kujawsko-pomorskiego urzędu wojewódzkiego. To tutaj, ponad 40 lat temu, przedstawiciele Solidarności stanęli w obronie związkowych postulatów i to tutaj rozpoczął się ważny proces walki z ówczesnym reżimem.
Reprezentant rządu w terenie mówił m.in. o inwestycjach poprawiających dostępność urzędu, które już zostały zrealizowane. Przede wszystkim mowa o windzie, dzięki której np. osoby poruszające się na wózku mają możliwość dotrzeć na każde piętro budynku przy ul. Jagiellońskiej. I choć planowane są kolejne konieczne do wykonania zadania, to warto podkreślić, iż m.in. pętle indukcyjne, czy wybudowanie nowego połączenia foyer z salą konferencyjną, to inwestycje, z których już teraz korzystają mieszkańcy województwa.
Dobre praktyki oraz innowacje
Wykład otwierający forum, zatytułowany „Dostępność Plus – szanse, możliwości, zagrożenia”, zaprezentowała Magdalena Olszewska, naczelnik wydziału dostępności departament europejskiego funduszu społecznego ministerstwa funduszy i polityki regionalnej. Dobrymi praktykami z działań koordynatorów podzielili się: Beata Goraj (Wielkopolski Urząd Wojewódzki w Poznaniu), Aleksandra Fąfała (Lubuski Urząd Wojewódki w Gorzowie Wielkopolskim), Małgorzata Kołodzieczyk (Łódzki Urząd Wojewódzki w Łodzi), Mariola Duraj-Majda (Małopolski Urząd Wojewódzki w Krakowie). O specyfice studiów podyplomowych z zarządzania dostępnością na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy opowiedziała kierownik tych studiów Małgorzata Sikora.
Po części plenarnej, uczestnicy forum mieli okazję zapoznać się w Centrum Innowacji UKW, z najnowszymi zdobyczami techniki służącymi poprawie dostępności.
Materiał: Kujawsko-Pomorski Urząd Wojewódzki
Czytaj również
Dodaj komentarz
Wzrost płacy minimalnej w dwóch etapach. Ile wyniesie podwyżka?

W przyszłym roku najniższe wynagrodzenie wzrośnie w dwóch etapach. Od 1 stycznia płaca minimalna wynosić ma 4242 zł, a od 1 lipca – 4300 zł.
(czytaj więcej)Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)Jedzenie do biura. Jak komponować zdrowe i smaczne posiłki

Regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków# sprawia, że wydajność pracownika wzrasta aż o 25% – tak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowie. Dobrze zbilansowany posiłek jest zatem niezbędny w czasie wielu godzin spędzonych w pracy, niezależnie od formy jej wykonywania.
(czytaj więcej)Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!