V Jarmark Produktów Lokalnych już jutro. Wydarzenie pełne smaku

Już 14 czerwca park w Sicienku zamieni się w # krainę regionalnymi smakami płynącą. To właśnie wtedy odbędzie się już V edycja Jarmarku Produktów Lokalnych. Wydarzenie potrwa od godz. 11:00 do 16:30 (teren przy ul. Bydgoskiej 6 w Sicienku).
Będzie to wielka niezapomniana uczta, podczas której na miejscu czekać będzie blisko 60 wystawców (w tym Koła Gospodyń Wiejskich) oferujących regionalne przysmaki i unikalne rękodzieło. Poza zakupami tegoroczny Jarmark oferuje mnóstwo atrakcji. W programie przewidzieliśmy m.in.: warsztaty pszczelarskie, warsztaty dla dzieci "Kolory i zapachy", konsultacje z dietetykiem, muzykę na żywo i coś na co czeka się każdego roku, czyli efektowny pokaz kulinarny. W tym roku poprowadzą go przedstawiciele Politechniki Bydgoskiej i będzie nawiązywał on do tematu przewodniego Jarmarku, jakim jest zero waste, czyli ograniczenie marnowania żywności.
Tegoroczny Jarmark oferuje także kilka konkursów. Najbardziej znany to kulinarny konkurs "Smaki Trzech Dolin". To wyjątkowe przedsięwzięcie, które co roku odkrywa i promuje najciekawsze smaki naszego regionu - zarówno te
zakorzenione w tradycji, jak i te zupełnie nowe, oparte na lokalnych produktach i kreatywnym podejściu do kuchni. Do edycji w 2025 r. zgłoszono aż 42 potrawy, spośród których dwa rodzaje jury wybiorą najlepsze.
Organizowana przez nas impreza z każdym rokiem staje się coraz większym przedsięwzięciem - w ubiegłej edycji wzięło udział aż 50 lokalnych wystawców, w tym roku blisko 60. Dla odwiedzających Jarmark gości jest on okazją do zakupu regionalnych produktów, spotkania z pasjonatami i ekspertami oraz wzięcia udziału w przygotowanych warsztatach, wykładach czy panelach dyskusyjnych.
Szczegółowy harmonogram:
11:00 - Rozpoczęcie wydarzenia
11:10 - Przedstawienie programu i zapowiedź wydarzeń towarzyszących
11:20 - Przedstawienie jury konkursu "Smak Trzech Dolin" - konkurs
organizowany przez LGD 3 Doliny i Centrum Kultury w Sicienku
11:45 - Pokaz kulinarny Politechniki Bydgoskiej w wykonaniu pracowników Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej PBS - dr inż. Joanny Szulc oraz mgr inż. Błażeja Błaszaka - dania w duchu "zero waste": krem i lemoniada z kaszy, pesto z liści rzodkiewki, szybkie pikle ze skórek warzyw i wegański warzywny pasztet z resztek
12:30 - Ogłoszenie wyników konkursu szkolnego "Tylko z szacunkiem"
12:55 - Spotkanie z dietetykiem
13:30 - Panel dyskusyjny "Żywność na okrągło"
14:15 - Konkursy dla publiczności - konkurs picia soków na czas oraz na
najdłuższą obierkę jabłka
15:00 - Rozstrzygnięcie konkursu "Smak Trzech Dolin"
16:30 - Degustacja konkursowych potraw
Wydarzenia Towarzyszące:
- Warsztaty pszczelarskie pt. "Fascynujące życie pszczół i skarby z ula"
Zakres: pokaz ula z ramką i żywymi pszczołami, omówienie ról w rodzinie
pszczelej, sprzęt pszczelarski, produkty pszczele
- Warsztaty dla dzieci pt. "Kolory i zapachy"
- Ścianka tematyczna: dawna spiżarnia z przetworami
- Gra terenowa dla dzieci: tematyka Zero Waste
Czytaj również
Dodaj komentarz
Populacja kormoranów budzi niepokój. Państwa europejskie chcą działać

- Wiele państw w Europie jest zaniepokojonych oddziaływaniem kormoranów # na zasoby ryb, akwakulturę i ekosystemy wodne. To problematyka o charakterze międzynarodowym, dlatego rozwiązanie tego problemu wymaga współpracy na szczeblu europejskim - powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak podczas uroczystego otwarcia konferencji nt. doradztwa służącego zarządzaniu w celu ograniczenia wpływu drapieżnictwa kormorana.
(czytaj więcej)Wypłata świadczeń z ZUS. Coraz częściej wpływa na konto

Klienci coraz częściej decydują się na przekazywanie świadczeń# długoterminowych z ZUS, takich jak emerytura, renta czy nauczycielskie świadczenie kompensacyjne, na swoje konto bankowe. Spośród około 8,8 mln osób, którym ZUS co miesiąc wypłaca świadczenia emerytalno-rentowe 7 mln otrzymuje te środki w formie przelewu na konto w banku. W lutym br. wskaźnik ubankowienia w kraju wyniósł 79,9 proc., a w regionie 81,5 proc.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie. Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)To groźna i wysoce zakaźna choroba. Co wiemy o błonicy?

Po raz pierwszy od wielu lat #odnotowano w Polsce przypadki zachorowania na błonicę. Błonica jest chorobą zakaźną szczególnie niebezpieczną i wysoce zakaźną wywoływaną przez bakterie maczugowca błonicy. Choroba przenoszona jest drogą kropelkowo-powietrzną lub przez bezpośredni kontakt z wydzielinami albo przedmiotami osobistymi osoby chorej lub nosiciela. Głównym źródłem zakażenia jest człowiek. Okres wylęgania może wynosić od 1 do 7 (10) dni. Wybrane szczepy bakterii produkują toksynę błoniczą, która ma potencjał uszkodzenia mięśnia sercowego, mózgu czy nerek.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!