Ostatnie pożegnanie
Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Pani kapitan #Krystyny Majczyńskiej, sanitariuszki w Powstaniu Warszawskim.
wszystkie
Głos internauty
- Coraz gorzej z ludzką odpowiedzialnością - tymi słowami rozpoczął# swoją wiadomość nasz czytelnik. Czego dotyczyła? Treść zamieszczamy poniżej.
wszystkie
Ogłoszenia i komunikaty
1 października ruszy nabór wniosków do programu „Aktywny #Rodzic”. Pracownicy ZUS-u w trakcie dyżurów telefonicznych i indywidualnych konsultacji informują rodziców najmłodszych dzieci o nowych świadczeniach. Warto wiedzieć, kto i kiedy może otrzymać dodatkowe finansowe wsparcie - informuje Krystyna Michałek, regionalna rzeczniczka prasowa ZUS w województwie kujawsko-pomorskim.
wszystkie
Biznes
Minister Finansów podpisał rozporządzenie w sprawie dodatkowych danych, #o które przedsiębiorcy będą musieli uzupełnić prowadzone księgi rachunkowe. Rozporządzenie oczekuje na publikację w Dzienniku Ustaw. Jako pierwsze, obowiązkiem objęte zostaną podmioty o przychodzie powyżej 50 mln euro, a także podatkowe grupy kapitałowe. Równocześnie resort opublikował broszury dotyczące struktury logicznej księgi rachunkowej JPK_KR_PD i ewidencji środków trwałych.
wszystkie
Pomagamy
Budynek Fabryki LIoyda w Bydgoszczy został mocno #zniszczony podczas piątkowego pożaru. Na pogorzelisku prowadzone są prace rozbiórkowe. Uruchomiona została zbiórka środków na odbudowę spalonego obiektu.
wszystkie
Warto wiedzieć
Do końca września młodzież szkół podstawowych i średnich #może aplikować o stypendia w dwóch marszałkowskich programach: Prymus Pomorza i Kujaw II oraz Zawodowe Talenty Kujaw i Pomorza. W tym roku szkolnym na uczniów czeka w sumie ponad 1700 stypendiów. Najlepsi maja szansę nawet na 5000 złotych.
wszystkie
Materiały Partnera
PGE współpracuje z parkami narodowymi od 2020 roku. Działania realizowane są w# ramach autorskiego programu środowiskowego „Energia rytmu natury”. Wśród parków wspieranych przez PGE są: Biebrzański PN, Świętokrzyski PN, Roztoczański PN, Kampinoski PN, Słowiński PN, Wigierski PN, Magurski PN, Bieszczadzki PN oraz Narwiański PN.
wszystkie
Życzenia
Wspaniałe jubileusze świętowali wczoraj (13.09.2024 r.) Pani #Janina Grzempa z Trzebienia (96 lat) oraz Pan Edward Różycki z Dobrcza (94 lata). W związku z tą wyjątkową okazją Wójt Gminy Dobrcz.
wszystkie
Konkursy
Zachęcamy uczniów szkół średnich o profilu rolniczym do udziału# w dwóch konkursach, organizowanych przez Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy. Konkursy swoim patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody.
wszystkie
Kultura / Rozrywka
Jak zostać policjantem, w jaki sposób poruszać się po drogach i jak poprawić #swoją widoczność? To między innymi takie zagadnienia wyjaśniali na Dożynkach Gminy Koronowo policjanci z koronowskiego komisariatu. Poza edukacją na słuchaczy czekały odblaskowe prezenty.
wszystkie
Gotuj z nami
Końcówka wakacji nigdy nie jest łatwa. Mimo, że sierpień nadal #kusi pogodą i słodkim smakiem lenistwa, wielu rodziców myślami jest już we wrześniu. Nerwowo szykujemy szkolne wyprawki i zastanawiamy się, jak uprzyjemnić naszym dzieciom pierwsze tygodnie w zupełnie nowej, pełnej obowiązków rzeczywistości. Jednym ze sposobów jest przygotowanie pysznych śniadaniówek, w których możemy sprytnie ukryć wszystkie smaki lata.
wszystkie
Rolnictwo
Dopłaty 2024 – trwają kontrole satelitarne, czas na wyjaśnienia# do 16 września. W przypadku gdy z kontroli przeprowadzonej przy użyciu monitoringu satelitarnego (AMS) wynika, że na zgłoszonym do dopłat bezpośrednich za 2024 rok polu może nie być prowadzona działalność rolnicza lub nie ma na nim zadeklarowanej uprawy, rolnik ma prawo do 16 września 2024 roku wprowadzić za pośrednictwem aplikacji eWniosekPlus zmianę do wniosku o przyznanie płatności.
wszystkie
Każdy z nas może znaleźć się w sytuacji, gdy szybka reakcja #otoczenia może uratować życie! Przypominamy o tym, świętując Światowy Dzień Pierwszej Pomocy.
(czytaj więcej)
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
(czytaj więcej)
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
(czytaj więcej)