Borówkowa przyjemność. Przepis na mini torciki
fot. powierzone
Choć dni stają się coraz dłuższe, na #prawdziwą wiosnę musimy jeszcze chwilę poczekać. Dlatego warto umilić sobie ten czas deserem, który zachwyca smakiem i wyglądem. Mini torciki borówkowe to połączenie puszystego biszkoptu, owocowego wnętrza i aksamitnej pianki, zwieńczonej lustrzaną glazurą – efektowne i warte odrobiny kulinarnego wysiłku.
Ich doskonała konsystencja oraz wyjątkowa słodycz to zasługa cukru Diamant, który podkreśla naturalny smak składników i zapewnia idealną strukturę wypieku. To właśnie odpowiedni dobór cukru wpływa na puszystość biszkoptu, gładkość pianki i połysk glazury, sprawiając, że torciki są nie tylko smaczne, ale i piękne. Jeśli szukasz inspiracji, które wniosą odrobinę słodyczy do zimowych dni – ten przepis jest idealnym wyborem.
SKŁADNIKI:
Biszkoptowy spód:
• 2 jajka
• 50 g Cukru Drobnego Diamant
• 1 łyżka mleka
• 40 g mąki tortowej
• 15 g mąki migdałowej
• ¼ łyżeczki soli
Nadzienie borówkowe:
• 200 g borówek
• 4 łyżki Cukru Białego Diamant
• 3 łyżeczki soku z cytryny
• 1,5 łyżeczki żelatyny
• 2 łyżki wody
Pianka borówkowa:
• 3 łyżeczki żelatyny
• 75 g musu borówkowego
• 100 g serka mascarpone
• 50 g Cukru Pudru Diamant
• 180 g śmietany 30%
Glazura lustrzana:
• 3 łyżeczki żelatyny
• 100 g Cukru Białego Diamant
• 100 g syropu glukozowego
• 50 ml wody
• 80 g mleka skondensowanego
• 100 g białej czekolady
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ubij żółtka z 3 łyżkami cukru Diamant, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj mleko, przesianą mąkę tortową i migdałową oraz sól, delikatnie mieszając. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostałą ilość cukru Diamant. Powoli łącz masy, delikatnie mieszając. Ciasto przelej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20x30 cm), wyrównaj i piecz w 180°C przez około 10 minut, aż lekko się zarumieni. Ostudź i wytnij krążki o średnicy foremek.
Borówki przełóż do rondla, dodaj 2 łyżki cukru Diamant i 1,5 łyżeczki soku z cytryny. Pod-grzewaj na średnim ogniu, mieszając i lekko rozgniatając owoce, aż puszczą sok i zmiękną. Zmiksuj na gładki mus i podziel na dwie równe części.
W jednej części rozpuść wcześniej przygotowaną żelatynę (rozmieszaną w 2 łyżkach wody), dokładnie wymieszaj i przelej do małych silikonowych foremek. Wstaw do zamrażarki, aż całkowicie stężeje. Drugą część musu podgrzej, dodaj przygotowaną żelatynę (rozpuszczoną w 4 łyżkach wody) i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. W osobnej misce ubij śmietanę, stopniowo dodając Cukier Puder Diamant. Dodaj mascarpone i delikatnie połącz z musem borówkowym. Masę rozłóż do silikonowych foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Wciśnij zamrożone nadzienie, dopełnij resztą pianki i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch dociśnij krążki biszkoptu. Wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny, aż masa całkowicie stężeje.
Żelatynę zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia. W rondlu podgrzej wodę z cukrem Diamant i syropem glukozowym, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę, mleko skondensowane oraz posiekaną białą czekoladę. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli chcesz dodać kolor, wymieszaj niewielką ilość glazury z barwnikiem spożywczym i połącz z resztą. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia – glazura powinna być na tyle gęsta, by pokryć torciki równą warstwą. Zamrożone torciki wyjmij z foremek, umieść na kratce i polej glazurą. Odczekaj chwilę, aż nadmiar spłynie, a powierzchnia uzyska idealny połysk.
Więcej inspiracji na pyszne desery znajdziesz na www.diamant.pl/przepisy.
Materiał: Ewa Kawiecka
Czytaj również
Dodaj komentarz
Dzień Świętego Marcina. Tradycje z różnych stron Europy
11 listopada w wielu krajach Europy obchodzi się# Dzień Świętego Marcina – patrona m.in. żołnierzy, podróżników, dzieci i ubogich. Święty Marcin z Tours, urodzony na terenach dzisiejszych Węgier, zasłynął z dobroci i pomocy potrzebującym.
(czytaj więcej)Józef Piłsudski. Młodość współtwórcy niepodległości
Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.
(czytaj więcej)Rogal świętomarciński. Tradycyjny przysmak prosto z Wielkopolski
Oferta kulinarna województwa wielkopolskiego jest# niezwykle bogata. To region, w którym tradycyjne jedzenie ma się wręcz znakomicie. Od dekad kultywowane są tu tradycyjne dla tego obszaru produkty i dania. W codziennym jadłospisie każdego Wielkopolanina znaleźć można pyry (ziemniaki) z gzikiem, polewkę na serwatce, korbal (dynię) czy plyndze (placki ziemniaczane). Jednak najznamienitszym rarytasem lokalnej kuchni jest wypiekany na 11 listopada, dzień św. Marcina - rogal świętomarciński, produkt którego nazwa została wpisana do unijnego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
(czytaj więcej)Dzisiaj 11 listopada. Narodowe Święto Niepodległości
107 lat temu urzeczywistniły się marzenia# narodu polskiego o długo wyczekiwanej wolności po tym, gdy wskutek rozbiorów pod koniec XVIII w. Rzeczpospolita zniknęła z mapy Europy. Odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 r. po 123 latach zaborów było wynikiem nie tylko sprzyjających okoliczności dziejowych, ale także ofiary krwi, poświęcenia i pracy wielu pokoleń Polaków. O Niepodległą walczyli w wojnach napoleońskich, zrywach narodowowyzwoleńczych i I wojnie światowej, jak również podejmowali codzienny trud zachowania polskiej tożsamości na terenach pod panowaniem zaborców i na emigracji.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!