Dziś mamy 19 kwietnia 2024, piątek, imieniny obchodzą:
24 kwietnia 2023

„Mogę więcej”. Gala konkursu matematycznego

fot. pow.

fot. pow.

W poprzednim tygodniu (19.04.2023 r.) w Zespole Szkolno-Przedszkolnym# w Dobrczu odbyła się uroczystość podsumowująca drugą edycję konkursu matematycznego dla uczniów klas drugich i trzecich „Mogę więcej”.

Celem konkursu było wyłonienie młodych talentów matematycznych, integracja środowisk szkolnych oraz rozwijanie zdolności i zainteresowań matematycznych uczniów klas młodszych.

Na zaproszenie do udziału w konkursie odpowiedziały nauczycielki ze Szkoły Podstawowej w Borównie, Kotomierzu, Osielsku, Wudzynie i Żołędowie. W konkursie brali udział również uczniowie ze szkoły w Dobrczu. Łącznie wzięło w nim udział 181 uczniów. W czasie konkursu rozwiązywane były zadania matematyczne o różnym stopniu trudności, również wykraczające poza podstawę programową edukacji wczesnoszkolnej oraz zadania nietypowe.

Na uroczystej gali gościliśmy Panią Kierownik Referatu Oświaty Gminy Dobrcz - Annę Kutkowską, Panią Dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Dobrczu - Agnieszkę Kawińską, Panią Edytę Eisert reprezentującą Radę Rodziców przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Dobrczu, Państwa Magdalenę i Krzysztofa Szperkowskich reprezentujących Fundację Polską.

W gronie finalistów znaleźli się uczniowie, którzy rozwiązali test na poziomie minimum 65%, czyli uzyskali co najmniej 42 punkty.

W kategorii uczniów klas drugich wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
- I miejsce zajął Natan Remus z Wudzyna
- II miejsce ex aequo zajęli Franciszek Tomaszewski z Wudzyna i Franciszek Szymański z Osielska
- III miejsce zajęła Oliwia Sybila z Dobrcza
- wyróżnienia otrzymali: Sara Kosecka z Żołędowa, Adam Niezgódka z Żołędowa, Kacper Wielewicki z Wudzyna, Alexander Eisert z Dobrcza

W kategorii uczniów klas trzecich wyniki konkursu przedstawiają się następująco:
- I miejsce zajął Jakub Jach z Żołędowa
- II miejsce zajął Olgierd Basiński z Kotomierza
- III miejsce zajął Michał Pruski z Osielska
- wyróżnienia otrzymali: Barbara Arczyńska z Wudzyna, Cezary Nowak z Borówna, Filip Szymański z Osielska, Klara Wąs z Osielska, Kacper Koszucki z Dobrcza, Ewa Gaweł z Żołędowa.

Serdecznie gratulujemy!
Sponsorami nagród byli: Pani Dyrektor Agnieszka Kawińska, Rada Rodziców przy Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Dobrczu, Bank Spółdzielczy w Bydgoszczy, Fundacja Polska, Sztuka Rodzinna.
Matematyka jest niekwestionowaną królową nauk. Można jej nie rozumieć, co w konsekwencji przekłada się na to, że wielu uczniów jej nie lubi, ale nie ulega wątpliwości, że stanowi ogromną część naszego życia i dlatego nie ma przed nią ucieczki. Cieszymy się, że uczniowie klas młodszych nie uciekają przed matematyką. Wielu z nich wychodzi jej naprzeciw i wita ją z uśmiechem. Liczymy na to, że kolejna edycja konkursu również będzie się cieszyła dużym zainteresowaniem.

Materiał: Paulina Kapsa, Joanna Stawska

Źródło: UG Dobrcz

Oceń artykuł: 7 7

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)