Dziś mamy 8 maja 2024, środa, imieniny obchodzą:
13 października 2021

"Jesteśmy ekoaktywni". Uczono młodzież postaw proekologicznych

fot. UG w Dobrczu

fot. UG w Dobrczu

Wczoraj tj. 12 października w Zespole Szkół w# Dobrczu odbyło się wydarzenie pt.: EkoAktywni, którego celem było kształtowanie i popularyzacja postaw proekologicznych oraz promowanie ważności ochrony środowiska wśród dzieci i młodzieży. W wydarzeniu uczestniczyło 140 dzieci z klas czwartych i piątych, które zebrały się ze wszystkich szkół podstawowych z naszej gminy.

Wszystkie dzieci były podzielone na 4 drużyny, a kolor każdego zespołu odpowiadał grupie segregacji śmieci (żółty – plastiki, niebieski – papier, zielony – szkiełka, brązowy – bio). Na dobry początek uczestnicy otrzymali zestawy startowe składające się z t-shirtu uczestnika wydarzenia (w kolorze drużyny do której przynależał), bidon wielokrotnego użytku, owoc oraz ekobatonik.

Pierwszoplanowymi postaciami tego wydarzenia były: mistrzyni olimpijska w wioślarstwie Magdalena Fularczyk-Kozłowska i dwukrotna mistrzyni Europy w siatkówce Katarzyna Skowrońska.

Dzieci miały okazję uczestniczyć w konkurencjach polegających na aktywnościach ruchowych lub umysłowych, które były skonstruowane w taki sposób, by krzewić w nich ideę ekoaktywności - dzięki czemu zyskały umiejętność świadomiej segregacji odpadów.

Na zakończenie imprezy dzieci zostały wynagrodzone za swoje zaangażowanie medalami uczestnika, natomiast Wójt Gminy Dobrcz Andrzej Berdych, Kierownik Zakładu Usług Komunalnych Krzysztof Adamski, Kierownik Referatu Oświaty Anna Kutkowska oraz Dyrektor ZS w Dobrczu Agnieszka Kawińska otrzymali statuetki w podziękowaniu za wsparcie programu EkoAtywni.

Wydarzenie fantastycznie zrealizowało zasadę łączenia przyjemnego z pożytecznym, dzięki któremu dzieci umocniły poczucie wpływu człowieka na otoczenie oraz odpowiedzialności za świat w którym żyjemy, z jednoczesnym zaznaczeniem jak w nim żyjemy.

Wydarzenie było zorganizowane dzięki realizacji projektu grantowego nr RPKP.04.02.00-04-0001/16 pn. „Wsparcie rozwoju Punktów Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych na terenie województwa kujawsko-pomorskiego w latach 2016-2018” dofinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020 Oś Priorytetowa 4. Region przyjazny środowisku. Działanie 4.2 Gospodarka odpadami dla zadania pn.: „Doposażenie Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych w Magdalence”.

Materiał: UG w Dobrczu

Oceń artykuł: 3 6

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)