Dziś mamy 29 kwietnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:
06 kwietnia 2022

Nareszcie wiosna. Propozycje na wiosenne dania pełne smaku i kolorów

fot. InfoWire.pl

fot. InfoWire.pl

Termometry pokazują coraz wyższą temperaturę, dni wydłużają się, a# my powoli zaczynamy poszukiwania lżejszych ubrań. Wszystko wskazuje na to, że nadchodzi wiosna! Zmian wymagają więc nie tylko nasze garderoby, ale także talerze. Szef kuchni Knorr przygotował garść porad, co warto uwzględnić w wiosennym jadłospisie i jak najsmaczniej wykorzystać produkty, za którymi wielu z nas tęskniło przez długie zimowe miesiące.

Powitaj nowalijki z otwartymi ramionami

Kuszą intensywnymi kolorami, świeżym zapachem, chrupkością i wybornym smakiem. Do najpopularniejszych nowalijek z pewnością można zaliczyć rzodkiewki, szczypiorek, zieloną sałatę oraz rzeżuchę, która wielu osobom jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą, lecz warto jadać ją także na co dzień. Pierwsze młode warzywa na sklepowych półkach znaleźć można już w marcu i kwietniu. Choć wyśmienicie smakują nawet solo, polecamy przygotowywać z nich bardziej złożone kompozycje. Na start szef kuchni Knorr proponuje sałatkę z kiełkami rzodkiewki, dzięki której błyskawicznie rozsmakujemy się w wiosennych frykasach:

Sałatka z kiełkami rzodkiewki

czas przygotowania: 15 min.

ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 opak. kiełków rzodkiewki
  • 1 opak. Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
  • 6 plastrów szynki suszonej
  • 6 liści sałaty karbowanej
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotownia:

  1. Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos, mieszając zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.
  2. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, oliwki przekrój na połówki. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop 2 łyżkami oliwy i grilluj.
  3. Na półmisku lub talerzu rozłóż dookoła liście sałaty, następnie zbliżając się do środka naczynia ułóż, również dookoła, grillowana cukinię, plastry szynki oraz na środku - kiełki.
  4. Wierzch sałatki posyp pokrojonymi oliwkami, a całość polej przygotowanym sosem. Gotową sałatkę podawaj jako samodzielne danie.

Obudź się po zimie!

Choć budząca się do życia natura nastraja pozytywnie, wielu z nas na przełomie zimy i wiosny zmaga się ze spadkiem energii, rozdrażnieniem oraz osłabieniem. Wiosenne menu powinno być więc nie tylko smaczne i kolorowe, ale przede wszystkim oparte na produktach, które są bogate w dobroczynne składniki odżywcze. Czas zakończyć zimową stagnację i pożegnać typowo zimowe, ciężkostrawne potrawy. Jako wstęp do zmian nawyków żywieniowych polecamy kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta. Takich właśnie pomysłów potrzeba nam na wiosnę!

Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta

czas przygotowania: 105 min.

ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 buraki średniej wielkości
  • 300 g kaszy pęczak
  • 1 kostka Bulionu warzywnego Knorr
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka Mieszanki ziół i przypraw Grecka z oregano Knorr
  • kawałek imbiru świeżego (ok. 1 cm)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 kostka sera feta
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotwania:

  1. Buraki dokładnie umyj. Dwa z nich skrop olejem, zawiń szczelnie w folię aluminiową i piecz w temperaturze 190 stopni przez 40-50 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką, czy są miękkie. Jeśli nie, piecz przez kolejne 15 minut. Gdy będą miękkie, odstaw je do ostudzenia.
  2. Pozostałe buraki obierz i wyciśnij z nich sok za pomocą sokowirówki.
  3. Kaszę pęczak ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie miękka odcedź i odstaw.
  4. Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę.
  5. Natkę pietruszki posiekaj, ser feta rozkrusz w palach i włóż do oddzielnej miseczki. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobno. Smaż na dużej patelni, jak będą rumiane dodaj kaszę.
  6. Wlej sok z buraka, dodaj pokrojone buraki, przyprawę grecką Knorr i całość gotuj, aż lekko zgęstnieje. Przełóż na talerz i podawaj z serem feta i natką pietruszki.

Nowy początek?

Zapewne niejedna osoba zdążyła zapomnieć już o swoich ambitnych postanowieniach noworocznych, które często związane są z aktywnością fizyczną i dietą. Dlatego wiosna jest traktowana jako doskonały pretekst do ich wznowienia i zadbania o swoje zdrowie oraz sylwetkę. Ze świeżych warzyw i owoców można przyrządzać barwne sałatki, ale też koktajle i smoothies, które są kapitalną alternatywą dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, a chciałyby wprowadzać świeże i zdrowe produkty do menu na co dzień.

Sałatka to za mało? Postaw na jednogarnkowce!

Wiosenne menu nie musi bazować wyłącznie na sałatkach, które niejednej osobie wydają się być daniami niezbyt treściwymi. Wybawieniem dla wszystkich smakoszy okazują się więc wieloskładnikowe potrawy jednogarnkowe. Nie tylko można wzbogacić je wieloma wartościowymi składnikami, ale też pomogą one zaoszczędzić czas. Nie ma sensu zamykać się w kuchni na długie godziny, gdy pogoda za oknem dopisuje i lepiej wybrać się na spacer albo rowerową przejażdżkę! Warzywne gulasze, leczo, curry z orientalnymi nutami czy risotto udowodnią każdemu niedowiarkowi, że wiosną można jeść naprawdę różnorodnie, nie tracąc przy tym całej swojej energii i wolnego czasu.

Materiał: InfoWire.pl 

Oceń artykuł: 15 11

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)