Dziś mamy 15 września 2024, niedziela, imieniny obchodzą:
15 stycznia 2024
Ostatnie pożegnanie. Parafinie oddali hołd wieloletniemu proboszczowi
fot. Paweł Zielke / www.facebook.com/zielkefotograf
Nie żyje emerytowany kapłan. Był proboszczem w Mąkowarsku i Wtelnie.
Zmarł ks. kanonik Bogumił Szary, emerytowany kapłan diecezji bydgoskiej. Uroczystości pogrzebowe pod przewodnictwem wikariusza generalnego ks. kanonika Tomasza Cyla miały miejsce w sobotę, 13 stycznia we Wtelnie.
Ks. Bogumił Szary urodził się 19 lutego 1945 roku w Nowej Wsi. Po ukończeniu liceum wstąpił w 1966 roku do Prymasowskiego Wyższego Seminarium Duchownego w Gnieźnie. Święcenia diakonatu przyjął 2 maja 1971 roku, a prezbiteratu 10 czerwca 1972 roku w gnieźnieńskiej katedrze. Jako wikariusz pracował w: Pobiedziskach (św. Michała Archanioła), Czeszewie (św. Mikołaja), Gnieźnie (Chrystusa Wieczystego Kapłana), Żninie (NMP Królowej Polski), Solcu Kujawskim (św. Stanisława Biskupa i Męczennika), Wyrzysku (św. Marcina Biskupa), Inowrocławiu (św. Józefa). Był proboszczem parafii: św. Wawrzyńca w Mąkowarsku i św. Michała Archanioła we Wtelnie.
W 2003 roku został mianowany kanonikiem honorowym Kapituły Kolegiackiej Koronowskiej. W 2014 roku przeszedł na emeryturę.
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Każdy z nas może znaleźć się w sytuacji, gdy szybka reakcja #otoczenia może uratować życie! Przypominamy o tym, świętując Światowy Dzień Pierwszej Pomocy.
Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!
Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!