Dziś mamy 20 kwietnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:
26 marca 2024

Technik Żywienia śladami hoteli. Zwiedzili też restaurację

fot. Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych Karolewo

fot. Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych Karolewo

Nasza szkoła podjęła współpracę z ogólnopolską firmą Focus Hotels S.A., w ramach której# uczniowie klasy II i III technikum żywienia zwiedzili cztery miejsca gastronomiczne w Bydgoszczy: Hotel pod Orłem, Focus Hotel Premium na Brdą, Restaurację Czeski Port oraz La Rosę.

Po wszystkich miejscach oprowadziła nas pani dyrektor Beata Bryda. Uczniowie zapoznali się z tradycją tych
miejsc, a przede wszystkim z niesamowitą historią Hotelu pod Orłem, którego aktywność sięga początków XIX wieku. Młodzież
zobaczyła Apartament Marszałkowski, zapoznała się z funkcjonowaniem restauracji, a także wysłuchała bardzo interesujących
i inspirujących doświadczeń tamtejszego szefa kuchni.

W Hotelu Focus Premium przy ul. Bernardyńskiej uczestnicy wycieczki
zwiedzili sale konferencyjne, apartament na ósmym piętrze oraz zapoznali się z całym zapleczem kuchni. W urokliwej części
restauracyjnej pani kierownik i szef kuchni opowiedzieli o szczegółach pracy w tym miejscu. Na koniec były dwie restauracje:
Czeski Port oraz La Rosa. W tej pierwszej szef kuchni pokazał tradycyjne, czeskie menu, które idealnie wpasowuje się w estetykę
i wygląd restauracji.

Natomiast w La Rosie uczniowie zobaczyli ukryte sale, z których powstają miejsca restauracyjne, a także
zapoznali się z tajnikami pracy w otwartej kuchni. Tutaj również oprowadzał ich sam szef kuchni. Ta intensywna zawodoznawcza
wycieczka odbyła się dzięki zaangażowaniu wszystkich pracowników, którzy bardzo chętnie opowiadali o swojej pracy i odpowiadali
na wszystkie pytania naszych uczniów. Bardzo dziękujemy firmie Focus Hotels S.A. oraz pani Beacie Brydzie za poświęcony czas
i tak profesjonalne podejście! Opiekunowie na wycieczce: p. Katarzyna Lewandowska, p. Anna Ligman

Materiał: Zespół Szkół Agro-Ekonomicznych Karolewo

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)