Dziś mamy 29 kwietnia 2024, poniedziałek, imieniny obchodzą:
12 kwietnia 2022

Wielkanocna zupa chrzanowa. Prosty i szybki w przygotowaniu

fot. pow.

fot. pow.

Staropolska zupa chrzanowa to# pyszne wielkanocne danie. Choć nie jest tak popularna jak żurek to na pierwszy rzut oka jest do niego bardzo podobna.

Przygotowana na wędzonym boczku (mogą to być również wędzone żeberka), z dodatkiem cebuli, czosnku, majeranku i doprawiona solidną porcją chrzanu jest doskonałą propozycją na świąteczne śniadanie. Tak jak w klasycznym żurku, jej dopełnienie stanowi tradycyjna biała kiełbasa, np. kiełbasa z szynki Kurpiowskie Specjały. 

Składniki:

• 2 białe kiełbasy Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol
• 200 g wędzonego boczku
• 1,5 l bulionu
• 3 łyżki chrzanu
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 4-5 ziemniaków
• 2 łyżki śmietany do zupy
• Łyżka majeranku, pieprz i sól do smaku, liść laurowy, ziele angielskie
• 2 ugotowane jajka na twardo

Przygotowanie:

1. Wędzony boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć go na patelni wytapiając tłuszcz.
2. Cebulę i czosnek posiekać i lekko podsmażyć w garnku. Dodać boczek wraz z wytopionym tłuszczem i całość wymieszać.
3. Ziemniaki obrać i pokroić.
4. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem wlać bulion, dodać ziemniaki oraz białą kiełbasę, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
5. Po ugotowaniu dodać chrzan oraz zaprawić zupę śmietaną. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

Materiał: Łukasz Nocuń

Oceń artykuł: 12 14

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!


0

Okruchy i ciekawostki historii. Opowieści Staropolskiej Wisły

Od Heweliusza do nicponiów z carskich# magazynów.

(czytaj więcej)
0

Domowa pizza. Jak dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu?

Chrupiący spód, soczyste warzywa, aromatyczne zioła i gorący,# rozpływający się żółty ser – pizza to danie, którym można delektować się na całym świecie. Prosta receptura zdobyła serca przedstawicieli różnych kultur, które tworzą własne kombinacje oparte na lokalnych składnikach. Nic dziwnego, klasyczna pizza to wręcz uzależniająca mieszanka sycących węglowodanów, wzmacniających smak tłuszczy, dodającego energii białka oraz pobudzających mikroelementów, pochodzących ze świeżych warzyw i ziół. Jak zatem odpowiednio dobrać składniki, by nie zepsuć klasycznego przepisu, a jednocześnie zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym smakiem? Podpowiadamy!

(czytaj więcej)
0

Słodkości na tłusty czwartek. Przygotuj puszyste faworki

Tłusty Czwartek to w Polsce, jak wiadomo, #święto pod znakiem pączka. Inne ciastka i słodkości schodzą zwykle na dalszy plan, my chcemy jednak przypomnieć, że słodkości, które możemy serwować w tym wyjątkowo pysznym dniu jest znacznie więcej. Dajemy trzy propozycje.

(czytaj więcej)
0

Ponad 5,5 mln transakcji bonami. ZUS dokonał podsumowania programu

Rodzice i opiekunowie mieli dużo czasu na wykorzystanie #bonu turystycznego. Program wystartował 1 sierpnia 2020 r. i obowiązywał do 31 marca 2023 r. W tym czasie zrealizowano ponad 5,5 mln transakcji bonami na łączną kwotę blisko 3,2 mld zł. Suma płatności zrealizowanych przez mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego przekroczyła 160,6 mln zł.

(czytaj więcej)